Informacije o Covid-19

BestInvest Hrvatska: Mate Rimac osnivač godine, Infobipu i Microblinku nagrade za najbolje venture capital investicije

6. srpnja 2021.

Na prvoj konferenciji BestInvest Hrvatska u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) održanoj danas u Westinu, dodjeljene su nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

U kategoriji osnivač godine, nagradu je odnio Mate Rimac, Investitor godine je One Equity Partners čiju su nagradu preuzeli Ante Kušurin, direktor One Equity Partners te Božen Živaljić iz Infobipa dok je nagradu za Venture Capital investiciju godine primio Damir Sabol iz Mikroblinka.

Nagradu za Private Equity investiciju godine dobila je M+ Grupa, Exit godine je dodijeljen Dalmacija hoteli tj. Prosperus Invest te je nagradu za Fundraising godine osigurao Fil Rouge Capital.

„Dodana vrijednost private equity ulaganja je što u ovom tipu poslovanja u pravilu nema prostora i potrebe za uslugama koje se, nažalost nerijetko, javljaju u nekim tradicionalnim oblicima biznisa u Hrvatskoj. Tu naravno, u svjetlu aktualnih događaja, mislim na „usluge“ transfera novca za mito i korupciju, a posljedično i na intervenciju Uskoka. Private equity industrija ima nultu stopu tolerancije na korupciju i zato je usredotočena na ulaganja u tvrtke koje svoje tržište vide globalno, gdje ne postoji uloga lokalnih šerifa u razvoju njihovog poslovanja.“ – kazala je u govoru presjednica CVCA Mirna Marović

Također, gospođa Marović je naglasila da PE&VC ulaganja „imaju za cilj zatvaranja u tajne klubove zamijeniti otvaranjem ureda diljem svijeta, a uvrštenja poslovnih priča na stranice crne kronike zamijeniti uvrštenjem sadašnjih i budućih hrvatskih 'jednoroga' na svjetske burze.“

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodijelio je nagradu za Investitora godine, a stručni žiri su činili eminenti stručnjaci iz poslovne zajednice: Velimir Srića (Ekonomski fakultet), Leo Mršić (Algebra), Ivana Gažić (ZSE), Morena Plejić (ZSE), Hajdi Ćenan (CroaAI), Iva Tomić (HUP) te Hrvoje Serdarušić.

Uz dodijeljene nagrade, održana je i panel diskusija o perspektivama hrvatskog tržišta koja je okupila nekoliko značajnih investitora. Među predstavnicima investitora su bili Michael Kedzia, partner u poljskom private equity fondu Enterprise Investors, Igor Hržić iz CEE Equity Partnersa, Ivan Josipović iz Invera Equity Partnersa, Luka Orešković iz Prosperus Investa, Igor Čičak iz Provectus Capital Partnersa, Vedran Blagus iz South Central Venturesa, Renata Brkić iz Feelsgood Capitala, te Julien Coustaury iz Fil Rouge Capitala. Investitori su bili složni u tezi da se percepcija o Hrvatskoj kao zemlji koja nije privlačna za ulaganja mijenja, te da u Hrvatskoj ima prilika i potencijala. Investitori smatraju kako oni ne nude samo novac prilikom investiranja, već nude strategiju i menadžment, te stvaraju nove vrijednosti i nastoje biti partneri. Dodaju kako će private equity industrija pomoći ne samo razvoju Hrvatske, već i kompetitivnosti. Neki od sektora koji su atraktivni ovim investitorima su tehnološke tvrtke, logistika, energija, infrastruktura, maloprodaja, turizam i privatno zdravstvo.

Drugi panel na konferenciji je okupio brojne poznate osnivače uspješnih hrvatskih tvrtki koje su prepoznate diljem svijeta. Među osnivačima su bili Damir Sabol, veteran hrvatske IT scene i osnivač Microblinka i Photomatha, Tana Zimmermann, suvlasnica tvrtke Bazzar.hr, Stjepan Buljat, suosnivač hrvatsko-britanskog start-upa Cognism, Antonio Šeparović, suosnivač i izvršni direktor Oradiana, Josip Ćesić, suosnivač tvrtke Gideon Brothers, Jan de Jong, nizozemski poduzetnik s hrvatskom adresom, te Mate Knezović iz Agrivija. Osnivači su bili složni u tezi da je za uspjeh tvrtke najvažnije okupiti dobar tim, te da Hrvatska ima veliku priliku konkurirati na svjetskoj razini na bazi poduzetničkih ideja i znanja. Tana Zimmermann je naglasila kako se o poduzetništvu ne uči u školama, te da je često izazovno kada se nađe između pregovora s investitorima i razvoja svog poslovanja. Svi poduzetnici na panelu smatraju kako je za uspjeh nužna cjeloživotna edukacija, te da Hrvatska ima mnoge mlade talentirane ljude koji rade na vidljivosti Hrvatske na mapi uspješnih globalnih poduzetničkih priča.